nominaties 2024 - Lekkerkerk door de Tijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
Nominaties Maartje van Limborgh-penning 2024
In het voorjaar is de 12e Maartje van Limborgh-penning uitgereikt aan Ad Scheer als beloning voor zijn inspanningen om het Amicitia-complex te behouden. Met meer dan 50% van de stemmen was het overduidelijk wat de voorkeur van onze leden was.
Toch was er natuurlijk ook een nummer 2. De bakkerij aan de Achterstraat (behorend bij het woonhuis Voorstraat 76). De nummer 2 van een verkiezing is volgens het reglement  automatisch genomineerd voor de eerstvolgende editie.

Dit is de eerste keer dat we de lijst met genomineerden samengesteld hebben zonder de inbreng van Jan Lingen. Jarenlang was hij de inspirator om te komen tot een evenwichtige lijst. Maar desondanks menen we met de onderstaande lijst een heel mooie doorstart gemaakt te hebben en hopen we bij de najaarsvergadering weer op veel stemmen.

Nominatie 1 - Voorstraat 76 (Bakkerij De Bruijn)
Van buiten fleurt de felle rode kleur dit laatste stukje van Achterstraat mooi op.  Eén van de oudste delen van Lekkerkerk.
De herinneringen aan dit pand bij de wat oudere leden zullen ongetwijfeld uitgaan naar de Jamin-winkel, maar misschien ook nog wel naar paard-en-wagen die daar beneden stonden. Niet alleen buiten is er veel bewaard gebleven, maar ook binnen vinden we bijvoorbeeld nog de ovens terug.
Nominatie 2 - Kerkplein 5 (Schoenwinkel v.d. Hoven)
Het huisje op de hoek van Kerkplein en Lange Stoep kent een lange geschiedenis en we zien het terug op vele foto’s. Recentelijk is het helemaal aangepakt en is de oude gepleisterde buitenmuur in ere hersteld. Ook de zijramen zijn vernieuwd, maar wel met aandacht voor het uiterlijk hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.
Nominatie 3 - Burg. v.d. Willigenstraat 8 (Oude woonhuis Mudde)
Veel historische elementen van dit huis zijn reeds in het verleden verloren gegaan. Maar de sfeer van vroeger straalt af van hoe het er nu bij staat. Een huis aangepast aan de eisen van deze tijd, aan de zijkant flink uitgebouwd zodat de hoeveelheid woonruimte meer past bij de hedendaagse tijd. Maar het zou niet misstaan als we het huis van nu plaatsen in het Lekkerkerk van ca. 1900. Alle aanpassingen zijn gedaan met oog voor detail en daardoor toont het heerlijk ouderwets.
Nominatie 4 - Woningen Qua Wonen kerkweg (Woningbouw Goede Woning)
In 1922 werd de eerste steen gelegd voor de woningen van woningbouwvereniging De Goede Woning aan de Kerkweg. Helaas bleek het niet mogelijk de originele woningen te behouden door hoge kosten aan de funderingen. Qua Wonen koos voor nieuwbouw. Maar wel nieuwbouw met een knipoog naar het verleden. Als je de oude woningen naast de nieuwe op de foto ziet is het een verschil van dag en nacht. Als je op de Kerkweg loopt, fietst of rijdt lijkt het alsof er niets veranderd is. De sfeer van de jaren ‘30 woningen die dit stukje Lekkerkerk uitstraalde is met deze nieuwbouw behouden.

Terug naar de inhoud