stenen muur - Lekkerkerk door de Tijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
De stenen muur aan de Voorstraat.

In 1760 werd besloten om in plaats van de dijk voor het dorp te verhogen, een waterkeringsmuur te bouwen. De muur werd gebouwd van IJsselsteentjes en bovenop voorzien van een blauwe hardstenen rollaag. Het geheel stak niet boven de dijk uit maar was er gelijk mee.
De hoogte van deze muur voldeed in 1771 niet meer aan de inmiddels vernieuwde eisen. Maar in plaats van de muur te verhogen werd toestemming gegeven om de muur in geval van nood te verhogen met planken. Waarschijnlijk is toen in de hardstenen rollaag een gleuf gemaakt waar deze planken ingezet konden worden die met palen en hespen konden worden vastgezet.
Planken, palen en hespen gingen verloren maar de hardstenen rollaag werd bij het verhogen van de muur in de latere jaren steeds weer aangebracht tot 1892. Toen werd de muur weer verhoogd en voorzien van een ezelsrug van IJsselstenen.
De hardstenen rollaag werd gebruikt als traptreden later zijn deze stenen verloren gegaan op één na, deze steen is als een soort fundatie onder een grafsteen van de Joodse Begraafplaats aan de Kerkweg terecht gekomen.
Onze vereniging heeft het plan op gevat om deze steen onder de grafsteen weg te halen en hem een plaats te geven op de huidige betonnen muur aan de Voorstraat en met IJsselsteentjes een stukje van oude muur in beeld te brengen.
Een belangrijke reden hiervoor is ook dat in de Lek gevangen zalmen op deze hardstenen bovenkant werden gelegd en dan verkocht aan de inwoners van ons dorp.

Woensdagmorgen 16 juli is de hardstenen rollaag door Steenhouwerij Skledar & Brandwijk, Nijverheidsstraat 1 in Meerkerk weggehaald en zij hebben de grafsteen van een nieuwe fundatie voorzien. Hun devies “Met Zorg en Toewijding” maakten ze hierbij zonder meer waar.
Deze Steenhouwerij verzorgt ook grafmonumenten op de begraafplaats in Opperduit.
Van de werkzaamheden vindt u foto’s bij dit verhaaltje.


Terug naar de inhoud