nieuws - Lekkerkerk door de Tijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
Tentoonstelling collectie Jan Neef
Vanaf zaterdag 6 april kunt u een kleine 50 werken uit de uitgebreide collectie van Jan Neef bewonderen in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Lekkerkerk.

Jan Neef (1923-2014) was een autodidactisch kunstenaar. Schilderen en tekenen deed hij al sinds zijn vijftiende. Naast zijn artistieke bezigheden was hij binnenschipper en eigenaar van een antiekwinkeltje in Lekkerkerk. Ook illustreerde Jan Neef boeken en tijdschriften en was hij kunstzinnig actief voor de gemeente Lekkerkerk. Raadsleden die vertrokken bij de gemeente kregen een op maat gemaakt kunstwerk mee. Door de jaren heen maakte hij, naast landschappen en watergerelateerde onderwerpen, ook portretten en illustraties en verzorgde hij zelfs een volledige teken- en schildercursus voor NTI.

Op zaterdag 6 april om 10.00 uur wordt de overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Neef geopend door wethouder Wisja Pannekoek in de Oudheidkamer aan de Poolmanweg 5.
De tentoonstelling is verder te bezichtigen op zondag 7, woensdag 10, zaterdag 13 en zondag 14 april. De openingstijden zijn steeds van 10.00 tot 16.00 uur. Op de zondagen zijn de openingstijden van 13.00 tot 16.00 uur.Nominaties Maartje van Limborgh-penning
In het voorjaar van 2023 is de 12e Maartje van Limborgh-penning uitgereikt aan Ad Scheer als beloning voor zijn inspanningen om het Amicitia-complex te behouden. Met meer dan 50% van de stemmen was het overduidelijk wat de voorkeur van onze leden was. Toch was er natuurlijk ook een nummer 2. De bakkerij aan de Achterstraat (behorend bij het woonhuis Voorstraat 76). De nummer 2 van een verkiezing is volgens het reglement automatisch genomineerd voor de eerstvolgende editie.

Dit is de eerste keer dat we de lijst met genomineerden hebben samengesteld zonder de inbreng van Jan Lingen. Jarenlang was hij de inspirator om te komen tot een evenwichtige lijst. Verder lezen

Officiële opening molentje van Lekkerkerk
Op vrijdagmiddag 27 oktober werd tijdens een wat regenachtige bijeenkomst, maar met toch nog een behoorlijke opkomst, de oude miniatuurmolen opnieuw "geopend". Na een grondige restauratie heeft het molentje een goede plek gevonden in het Baanderspark. Verder lezen

Rabo Club Support 2023
Op 13 oktober maakte de Rabobank de uitslagen van de Rabo Clubsupport-actie bekend. In ons dorp deden 14 organisaties mee. In totaal konden ze ruim 7500 euro bijschrijven op de bankrekening. Alle leden van de Rabobank konden stemmen op hun 3 favoriete verenigingen. Iedere stem was geld waard. De verdeling van het bedrag was als volgt:

KDO €996,14
VV Lekkerkerk €950,72
IJsvereniging Lekkerkerk €871,25
Muziekvereniging Lekkerkerk €632,81
Oranjevereniging Oranje Nassau €620,10
Historische Vereniging Lekkerkerk door de Tijd €587,39
AV Start €507,91
Accordeonvereniging Accordeonata €485,21
De Gulden Vrijheid €473,85
Bridgeclub Lekkerkerk €405,73
Badmintonclub Lekkerkerk €337,61
Vrouwen van nu, afd. Lekkerkerk €303,54
Judoclub SV Nederlek €269,48
WSVLK €100,00

De verenigingen kunnen deze extra inkomsten goed gebruiken. Zo gaat KDO dit geld onder andere besteden aan het opknappen van de turnhal, kiest VV Lekkerkerk voor een nieuwe vloer en gaat de muziekvereniging een nieuwe gong aanschaffen.
De oranjevereniging heeft geen specifiek doel opgegeven, maar met deze bijdrage zullen ze de activiteiten op Koningsdag financieren. De historische vereniging steekt het geld in de digitalisering van het archief. Ook bij de andere verenigingen komt het geld goed terecht.

Namens de Historische Vereniging Lekkerkerk door de Tijd bedankt voor uw stem!

Open Monumentendag 2023
Het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 was het Open Monumentendag. Zoals gebruikelijk waren de bestuursleden van Lekkerkerk door de Tijd op zaterdag aanwezig in de kerk en in de Oudheidkamer. Verder lezen
September 2023 - De Ossenkop aan de Voorstraat krijgt opknapbeurt
Dit najaar zullen we de ossenkop aan de gevel van Voorstraat 66 tijdelijk verwijderen. In 2020 werd deze geplaatst, maar wind en regen maken een opknapbeurt noodzakelijk. In de wintermaanden wordt dit opgepakt en de bedoeling is dat dan in het voorjaar van 2024 de ossenkop weer in volle glorie te bewonderen valt.

Op de foto een terugblik naar 2020, waar trots geposeerd wordt bij de zojuist geplaatste ossenkop.
Zie ook: De Ossenkop van LekkerkerkJuni 2023 - Beheerder website neemt afscheid
Meer dan 20 jaar (van 2003 tot en met 2023) is Pim van den Berg onze websitebeheerder geweest. Op verzoek van de toenmalige voorzitter Jan Ayelts Averink heeft Pim destijds een compleet nieuwe site ontworpen. En al die tijd heeft hij tot volle tevredenheid van het bestuur het beheer op zich genomen. Daarvoor zijn we hem heel dankbaar. Pim, nogmaals bedankt!

Aan onze nieuwe webbeheerder Astrid de Zoete de taak om vanaf nu de website vorm te geven en bij te werken. Welkom en succes, Astrid!
September 2022 - Molen is klaar
De molen is nu echt klaar. Op 9 september is onder het genot van een hapje en een drankje de restauratie afgesloten. Kees en Gerrie v.d. Graaf in Schuwacht hebben al die tijd de restauratieploeg gastvrij ontvangen.

Update juni 2023: voor de gerestaureerde molen is een plekje gevonden in het Baanderspark. De officiële opening moet nog plaatsvinden.


     


Terug naar de inhoud