monumentendag - lekkerkerkdoordetijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
Programma Open Monumentendag op zaterdag 10 september.
 
Onze vereniging heeft in samenwerking met anderen het volgende programma samengesteld.
 
De oudheidkamer van de historische vereniging is van de bovenverdieping aan de Poolmanweg 11 verhuisd naar de benedenverdieping Poolmanweg 5; ingang links van het Geminicollege. De oudheidkamer is helemaal opnieuw ingericht en u kunt een blik werpen in de diverse vitrinekasten en rondsnuffelen in de vele fotoboeken en ander historisch materiaal.
 
Zoals ieder jaar is ook de Grote of Johanneskerk, Kerkplein 4 weer open. U kunt daar o.a. de doopboeken vanaf 1792 inzien en het oude torenuurwerk en de gevangeniscel bezichtigen. In deze kerk is ook het laatste beeldhouwwerk van beeldend kunstenaar Piet van der Velden te zien. Het is een replica van de Grote of Johanneskerk. Hij heeft dat enige tijd geleden als afscheidscadeau aangeboden aan het gemeentebestuur met de bedoeling dat het openbaar te bezichtigen is. Het staat nu in de bibliotheek, maar op Open Monumentendag in de kerk. In de kerk en ’t Kruisgebouw zijn ook de boeken van de historische vereniging en van de kerk te koop.
 
In het verleden was in Opperduit 246 de oude naaimachineverzameling, maar ook oliestellen etc. van de familie Streefland te bezichtigen. Na verkoop van de boerderij en nieuwbouw verderop het erf kunt u dit jaar ook daar weer terecht. U moet nu wel via de stoep een stukje verder naar achteren lopen, maat het wijst zich vanzelf en bovenaan de dijk wappert ook de vlag van Open Monumentendag.
 
Een stukje verder, in Opperduit 14, is het inmiddels bekende oorlogs- en landbouw museum “De Vrijheid” geopend. De familie Ooms heeft ook dit jaar niet stil gezeten en de verzameling wordt ieder jaar groter.
 
Een andere activiteit op Open Monumentendag is “Expositie aan de Lek”. Rondom het huis en de tuin langs de Lek van Voorstraat 5 zijn schilderijen te bezichtigen van Marja Neven, vervaardigd van acryl, verf of getekend met pastelkrijt. Ook zijn daar schilderijen te zien van Greetje Aeyelst Averink. Zij werkt vooral met aquarelverf en haalt haar inspiratie uit de natuur om haar heen.
 
De oudheidkamer “t Kruisgebouw, de kerk, de oude naaimachines en het museum in Opperduit zijn op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
 
De expositie aan de Lek is op zaterdag van 10.00 tot 17.00 en ook op zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.
Terug naar de inhoud