monumentendag - Lekkerkerk door de Tijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
Open Monumentendag 2023
Het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 was het Open Monumentendag. Zoals gebruikelijk waren de bestuursleden van Lekkerkerk door de Tijd op zaterdag aanwezig in de kerk en in de Oudheidkamer.
Al vroeg werd door Ineke, Leo en Gert de vlag uitgestoken bij de Oudheidkamer. Het was eigenlijk niet meer te missen dat we open waren die dag.Gedurende de hele dag door kregen we flink wat mensen op bezoek. Joop den Boon kwam zelfs nog even langs met oud-redactiecommissielid Peter de Knegt. Leuk dat hij er bij was en zo kon zien op wat voor mooie (rolstoeltoegankelijke) locatie we inmiddels zijn gevestigd.
De tentoonstelling van het zwembad viel in de smaak en bracht vele herinneringen boven. De maquette werd soms uitgebreid bestudeerd en dan viel op dat het kikkerbadje een andere plaats heeft gekregen, de toiletten zijn verplaatst en een flink deel van de zonneweide teruggegeven moest worden aan Oasen.
Het op Facebook aangekondigde schrift met een lijst van graven op de algemene begraafplaats werd regelmatig ingezien. En wederom was er vraag naar foto’s en informatie uit de periode van de gifaffaire.
De sfeer aan de tafel was prima en bezoekers vulden elkaar aan en brachten ook extra informatie aan. Zo werd verteld over de gevaren van het ten tijde van de gifaffaire uit Duitsland aangeleverde flugsand. Dit zand wordt onder andere gewonnen in het Eifel-gebied. Daar is in de Tweede Wereldoorlog flink gevochten. Niet alle munitie is daarbij afgegaan, dus er komt nog wel eens wat mee in de zandschepen. Zodra er iets gevonden wordt bij het lossen van het schip moet dit dan weer apart gelegd en veilig afgevoerd worden. Of dit ook bij het naar Lekkerkerk-West gebrachte flugsand nog gespeeld heeft weten we eigenlijk niet.
In de kerk was er dit jaar heel veel aanloop. De gemeente had dit jaar wederom toestemming gegeven de toren open te stellen. Gezien de voorwaarden en voor de veiligheid van de bezoekers vonden wij het met de bezetting in de kerk niet haalbaar. Ergens in de communicatie is dit misgegaan, waardoor een aantal mensen voor niets kwam. Gelukkig konden we ze nog wel de gevangenis en de oude aansturing van het uurwerk in de toren laten zien.

De doopboeken werden enthousiast doorzocht op de namen van gedoopte voorouders. Lastig is wel dat niet iedereen weet of de voorouder hervormd of gereformeerd was. Soms moesten dan twee boeken doorzocht worden.

De kerk ligt toch meer in de loop, waardoor we ook meer bezoekers kregen die spontaan binnen kwamen wandelen omdat ze zagen dat de deur open stond. Ze werden enthousiast begroet en kregen te horen over de bijzondere objecten in de kerk, de restauratie van 1980 en over de mooie glas-in-loodramen naar het ontwerp van Wim Zwiers en Annemiek Punt.
Museum De Vrijheid aan de Opperduit was uiteraard ook open en ons bestuurslid Jan Ooms heeft flink wat bezoekers mogen ontvangen in zijn museum. De een had meer belangstelling voor de oude landbouw-objecten, de ander meer voor de objecten uit de Tweede Wereldoorlog, maar uiteindelijk keek iedereen zijn ogen uit. Prachtig om te zien hoe de lokale historie hier wordt bewaard en tot leven wordt gebracht.

Aan de Voorstraat 5 was het huis van Marja Neven deels opengesteld en konden de bezoekers werken van haar en Greetje Averink bekijken. Voor een relatief klein bedrag konden de werken ook aangeschaft worden. Vragen over de werken werden met veel enthousiasme beantwoord. Dit onder het genot van een hapje en een drankje.
Ons oud-bestuurslid Stien van den Berg had geregeld dat we als vereniging ook op deze locatie onze boeken aan konden bieden. Ze overtrof de verkopen van vorig jaar en dat zou best kunnen komen door de geweldige manier waarop het uitgestald was.

Al met al kijken we terug op een uiterst geslaagde Open Monumentendag!
Terug naar de inhoud