open mon.dag - lekkerkerkdoordetijd

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

monumenten


Open Monumentendag in Lekkerkerk op zaterdag 9 september 2017

Tijdens de Open Monumentendag gaan er in heel Nederland duizenden monumenten gratis open voor publiek. Naast de opengestelde monumenten zijn er tal van activiteiten. De organisatie is in handen van de Stichting Open Monumentendag en 330 gemeentelijke comités. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days, die in bijna vijftig landen van Europa in september gehouden worden

De historische vereniging “ Lekkerkerk door de tijd “ is één van de gemeentelijke comités en heeft aan de hand van het landelijk thema “Boeren, burgers en buitenlui” het volgende  programma samengesteld.
In de oudheidkamer van de historische vereniging, Poolmanweg 11, is een kleine tentoonstelling over het boerenleven ingericht, en verder kunt u daar rondsnuffelen in de vele fotoboeken en ander historisch materiaal. ’s Morgens zijn op de parkeerplaats voor ’t Kruisgebouw ook enkele oude tractoren te bezichtigen van “De Poldertuffers”.
Zoals ieder jaar is ook de Grote of Johannes kerk, Kerkplein 4 weer open. U kunt daar o.a. de doopboeken vanaf 1792 inzien en het oude torenuurwerk en de gevangeniscel bezichtigen. De kerktoren is niet te beklimmen. Ook kunt u in de kerk schilderijen zien van de bekende Lekkerkerks schilder Ben van der Wal. Er staan ook wat schilderijen van Mariet van Vliet. En traditiegetrouw zijn er ook weer de boeken van de historische vereniging en van de kerk te koop.
Een stukje verder, in Opperduit 14, is het inmiddels bekende oorlogs- en landbouw museum “De Vrijheid” weer te bezichtigen. De familie Ooms heeft ook dit jaar niet stil gezeten en het museum uitgebreid met gereedschappen uit lang vervlogen tijden. In het kader van het jaarthema moet u dit museum zeker bezoeken.
De Rabobank organiseert deze dag weer wandel en fietstochten. Als u daarnaan deelneemt en aangeeft dat u dit doet voor de Historische vereniging Lekkerkerk door de tijd dan steunt u financieel de vereniging. De code die u op moet geven is 69.
“t Kruisgebouw, de kerk en het museum in Opperduit zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu