omschr. - lekkerkerkdoordetijd

Webbeheer: Pim v.d.Berg
Welkom op de site van
Ga naar de inhoud

Excursie naar Willemstad, fort Sabina en Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert op 7 september 2019.


 
Voor ons jaarlijkse uitstapje is een programma uitgewerkt dat ons eerst naar Willemstad voerde. In restaurant Bellevue gebruikten we een kopje koffie of thee met appelgebak. Omstreeks 10.15 werden we door een drietal gidsen opgepikt die ons door het stadje leidden en waarbij o.a. een bezoek werd gebracht aan de Protestantse kerk en het Mauritshuis. De Protestantse kerk is de eerste kerk in de noordelijke Nederlanden die speciaal voor protestantse diensten werd gebouwd. De bouw begon in 1597 en werd in 1607 voltooid. Prins Maurits verleende financiƫle steun voor de kerk, op voorwaarde dat deze in een ronde of achtkante vorm zou worden gebouwd.
 
Het nabij gelegen Mauritshuis werd in 1623 gebouwd in opdracht van Prins Maurits. Hij liet het gebouw bouwen van "eigen gelden" om te gebruiken als buitenverblijf en jachtslot. Het gebouw kreeg de naam Prinsenhof.
 
Omstreeks 12.30 verplaatsten we ons naar fort Sabina. Fort Sabina Henrica is een voormalig fort bij Willemstad en Helwijk. Het maakte deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. In 1809 versterkten de Fransen hun kustverdediging, nadat de Engelsen tijdens de Walcherenexpeditie waren binnengevallen. In het kader hiervan werden aan weerszijden van het Hellegat twee forten gebouwd: Fort "De Ruijter" bij Willemstad en Fort "Duquesne" bij Ooltgensplaat. In 1913 werd het Fort "De Ruijter" omgedoopt tot Fort Sabina Henrica, naar de Sabina Henricapolder waarin het gelegen was.
 
Op fort Sabina werden we onthaald met een uitgebreid lunchbuffet. Na de lunch waser tijd om op eigen gelegenheid het fort wat te verkennen en van de natuur te genieten. In een gedeelte van het fort is een vleermuizenverblijf. De omgeving van het fort is een vogelreservaat. Sinds 2012 is de nieuwe beheerder Stichting Fort Sabina en wordt sindsdien ook wel 'Het groene fort' genoemd.
 
De dag sloten we af met een bezoek aan het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert. Een bijzonder boeiend museum die bij de deelnemers zeker nostalgische herinneringen naar boven bracht. Tussen de rondleidingen door was tevens een koffie/theepauze ingelast.
 
Tegen 17.30 stond de bus weer gereed om ons huiswaarts te voeren en waar we om  -18.30 uur  arriveerden.
 

Terug naar de inhoud