mededeling - lekkerkerkdoordetijd

Webbeheer: Pim v.d.Berg
Welkom op de site van
Ga naar de inhoud
Open Monumentendag in Lekkerkerk op zaterdag 12 september 2020
Tijdens de Open Monumentendag gaan er in heel Nederland duizenden monumenten gratis open voor publiek. Naast de opengestelde monumenten zijn er tal van activiteiten. De organisatie is in handen van de Stichting Open Monumentendag en 330 gemeentelijke comités. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days, die in bijna vijftig landen van Europa in september gehouden worden
Vanwege het coronavirus is dit jaar alles anders en het heeft ook gevolgen voor de Open Monumentendagen. De overheidsgebouwen en de meeste kerken zijn dit jaar niet te bezichtigen; ook niet in de Krimpenerwaard. Landelijk is er dit jaar voor gekozen om de monumenten van buiten te bezichtigen, zowel wandelend als per fiets. De gemeente Krimpenerwaard heeft er, in samenwerking met de historische verenigingen, voor gekozen dat in alle afzonderlijke kernen wandel en fietsroutes beschikbaar zijn. Al die routes zijn opgenomen in de monumentenbijlage die verspreid zijn met het Kontakt.
De wandeling voor Lekkerkerk is ook te downloaden via de website lekkerkerkdoordetijd.nl. Op 12 september is van 10 tot 16 uur wel de oudheidskamer ’t Kruisgebouw aan de Poolmanweg geopend. Daar is de ook de wandelroute op te halen. Omdat 40 jaar geleden ons dorp bruiste van de activiteiten in het kader van het 700-jarig bestaan van Lekkerkerk is in ’t Kruisgebouw een tentoonstelling over Lekkerkerk 700 ingericht. Hier zijn ook de diverse boeken te koop over de plaatselijke geschiedenis. Vanwege de anderhalvemetermaatregel kunnen slechts vier bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn.
Een stukje verder, in Opperduit 14 is ook het bekende oorlogs- en landbouw museum “De Vrijheid” weer te bezichtigen. De familie Ooms heeft ook dit jaar niet stil gezeten en het museum uitgebreid met gereedschappen uit lang vervlogen tijden en ook de collectie over de oorlog is weer uitgebreid.
Terug naar de inhoud