Breeje Hendrik - lekkerkerkdoordetijd

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:Breeje Hendrik
Dinsdagmiddag 3 juni 2012 is door Trijnie van der Graaf uit Amerongen, kleindochter van Hendrik van der Graaf, op de stalen kolom naast de bibliotheek aan de Talmastraat een schilderij van haar opa onthuld. Hendrik van der Graaf was een gezette en vriendelijke herenboer in Lekkerkerk, die diverse bestuurlijke functies in het dorp heeft vervuld. Zoals gebruikelijk in Lekkerkerk had ook hij een bijnaam. Gezien zijn postuur werd hij dan ook de Breeje Hendrik genoemd.
Op het schilderij staat zijn portret afgebeeld en verder een tweetal woningen aan de Voorstraat waarin hij gewoond heeft en zijn boerderij aan De Loet.
Het schilderij is geschilderd door de Lekkerkerkse kunstenares en lid van onze vereniging Adrie Both. Onder het schilderij is een ANWB-infobord bevestigd waarop in het kort de geschiedenis van de Breeje Hendrik is weergegeven.
De naam Breeje Hendrik herinnert ook aan een bijna geheel gedempte sloot de Breeje Hendrik waarop een groot deel van de vroegere dorpsjeugd op heeft leren schaatsen.
Een klein stukje van deze sloot is nog zichtbaar aan de Tiendweg west, naast de boerderij van de familie De Knegt. (nummer 3).
Het plaatselijke verzorgingshuis is naar deze sloot vernoemd, maar op een wat onduidelijke wijze is de naam verkeerd weergegeven; Breeje Hendrick. Ten onrechte is de naam Hendrik geschreven met een ck.
Het schilderij van de Breeje Hendrik heeft de plaats ingenomen van de Ossenkop. De ossenkop hangt sinds vorig jaar aan de gevel van de vroegere leerlooierij, Voorstraat 66


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu